Hrvatski ronilački savez

Dalmatinska 12,10000 Zagreb

Kontakt: +385 (0)1 48 48 765, info@diving-hrs.hr

 

Programi tehničke kulture Hrvatskog ronilačkog saveza omogućeni su potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture kroz financiranje programa javnih potreba u Republici Hrvatskoj.

Programi sportskih djelatnosti Hrvatskog ronilačkog saveza omogućeni su potporom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Hrvatskog olimpijskog odbora.

 

                                

Hrvatska, vaša sigurna destinacija!

https://www.safestayincroatia.hr/   

HRS

       

Hrvatski Ronilački Savez-HRS
Hrvatski ronilački savez punopravni je član Svjetske ronilačke konfederacije (CMAS),
Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK).
Hrvatski ronilački savez kao krovna organizacija ronilaštva u Hrvatskoj okuplja 150 klubova i 150 ronilačkih centara.

Djelatnosti HRS-a:

1. Športsko - natjecateljska:
Organizacija natjecanja u Hrvatskoj i nastupi reprezentacije
a) Podvodna orijentacija
b) Plivanje perajama
c) Podvodna fotografija
d) Ronjenje na dah
e) Podvodne vještine
f) Podvodni hokej

2. Tehnička kultura izvan školski program:
a) Ronilački tečajevi za početnike i napredne ronioce (R0,R1,R2,R3)
b) Tečajevi za instruktore (I1 ,I2, I3)

3. Organizacija ronilačkih sajmova u suradnji sa Hrvatskom turističkom zajednicom i zajednicom ronjenja u gospodarstvu i sekcijom ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore

4. Nadzor ronjenja i ronilačkih škola u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i športa

5. Distribucija ronilačkih iskaznica temeljem "Pravilnika o obavljanju podvodnih aktivnosti" Ministarstva
mora prometa i razvitka


6. Organizacija instruktorskih tečajeva, ronilačkih seminara i ekoloških akcija


Hrvatski ronilački savez je osnovan 1992 godine, nakon raspadanja Saveza za športski ribolov na moru i podvodne aktivnosti SFR Jugoslavije. Iako bi se po datumu osnivanja moglo pomisliti da se radi o mladoj organizaciji, Hrvatski ronilački savez djeluje gotovo 50 godina. U Statutu i ostalim temeljnim dokumentima je zapisano da je Hrvatski ronilački savez pravni slijednik bivšeg Saveza Jugoslavije i sa tom činjenicom se smatra osnivačem CMAS-a, (Svjetske konfederacije podvodnih aktivnosti).

Članovi smo Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog olimpijskog odbora. Takva organizacijska pripadnost određuje naše temeljne djelatnosti, opredjeljenja razvitka, i razlog postojanja. Ronjenje sa ronilačkim aparatima za disanje, pa i ronjenje na dah su djelatnosti u kojima je sposobnost ovladavanja tehnološkim znanjima i svrhovitim korištenjem tehničkih pomagala, dakle tehnička kultura, temeljni preduvjet za bavljenje tim športom. Od prvih smo dana postojanja ronilačke djelatnosti digli na razinu natjecateljskih športova, što nam je osiguralo mjesto u Hrvatskom olimpijskom odboru.

U 2001 je u Hrvatski ronilački savez izdao preko 42000 Ronilačkih iskaznica. Od tog broja pasivnih članova našeg Saveza, oko 8000 - 10000 aktivnih članova u 150 klubova aktivno se bavi ronilačkim športovima.
Plivanje perajama i brzinsko ronjenje je šport kojim se bavi najviše naših natjecatelja. Sa nestrpljenjem očekujemo skoru odluku Međunarodnog olimpijskog odbora da se plivanje perajama uvrsti među olimpijske športove. Taj događaj će značiti veliki korak naprijed za plivanje perajama i za Hrvatski ronilački savez u cjelini.
Orijentacijsko ronjenje i podvodne vještine su športovi gdje je uz tjelesnu pripremljenost, smirenost i preciznost, potrebna i moć ovladavanja i korištenja sofisticiranih tehničkih pomagala.
Podvodna fotografija je umjetničko tehnološka djelatnost u kojoj je na prvi pogled teško naći elemente športa, ali sve se više razvija disciplina zvana foto lov, dakle "lov" ribe fotoaparatom.
Ronjenje na dah novija je disciplina u obitelji športova koje Hrvatski ronilački savez gaji, no zanimljivost i dinamičnost tog športa je tolika, da možemo sa velikom dozom sigurnosti predvidjeti da će u bližoj budućnosti to postati jedan od najatraktivnijih natjecateljskih športova u moru.To potvrđuju prva mjesta na svjetskim i europskim prvenstvima kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.
Podvodni hokej i podvodni ragbi su športovi koji neupućenima izgledaju možda pomalo čudno. No sve veći broj gledatelja na utakmicama tih športova, naročito u velikim gradovima Europe, Amerike i Japana dokazuju da i tim športovima predstoji snažni razvitak. Nažalost, isključivo zbog nemogućnosti korištenja malobrojnih bazena u našim gradovima, u Hrvatskoj ovaj športo još nije zaživio kako mi to želimo ali smo i u toj disciplini postigli značajan napredak.

Uz športske djelatnosti i rad na športskoj edukaciji mladih, zaštita okoliša u podmorju je također jedna od temeljnih djelatnosti Hrvatskog ronilačkog saveza. Ta se djelatnost uz suorganizaciju i sponzorstvo pojedinih znanstvenih projekata zaštite podmorja, najčešće obavlja nizom ekoloških akcija, kako na moru tako i u rijekama i jezerima.
Instruktori Hrvatskog ronilačkog saveza, objedinjeni u Hrvatsku školu ronjenja, a vođeni Standardima ronjenja u Hrvatskoj, u svojim matičnim klubovima ili ronilačkim centrima obučavaju ronjenju u sustavu školovanja po CMAS-u. Taj sustav školovanja je možda nešto zahtjevniji od nekih drugih sustava rekreacijskog ronjenja, ali zasigurno daje temeljitije znanje.

Osim športskih i edukativnih djelatnosti, Hrvatski ronilački savez kroz svoje klubove i ronilačke centre brine i o ronilačkom turizmu, grani naše turističke ponude koja se veoma naglo razvija. Naš je Savez Pravilnikom o podvodnim aktivnostima dobio javne ovlasti izdavanja Ronilačkih iskaznica, dokumenta kojeg treba posjedovati svaki rekreacijski ronilac koji roni u Hrvatskom akvatoriju. Distribucija iskaznica je povjerena ronilačkim centrima i klubovima diljem Jadrana, a o ispravnim radu ronilačkih centara i o sigurnosti ronjenja brinu Nadzornici podvodnih aktivnosti. Članice Hrvatskog ronilačkog saveza koje se profesionalno bave pružanjem usluga ronilačkog turizma, organizirane su u zajednicu ronjenja u gospodarstvu - sekcija ronilačkog turizma..

Izvori prihoda za financiranje rada Hrvatskog ronilačkog saveza su najvećim dijelom članarine, a manjim dijelom dotacije iz državnog proračuna. HRS ima javnu ovlast distribucije ronilačkih iskaznica, a prihod dobiven od distribucije ronilačkih iskaznica raspodjeljuje se temeljem Pravilnika o podvodnim aktivnostima i uz suglasnost MMPI-a. Nastojanja izabranih dužnosnika u radna tijela i stručnih službi Hrvatskog ronilačkog saveza za budućnost, usredotočuju se na to da uz postizavanje čim boljih rezultata u ronilačkim športovima, razvitak rekreacijskog ronjenja kao značajnog vida turizma, poboljšanja razine stručnosti i kvalitete ronilačkih škola i ronilačkih centara, izdavanja kvalitetne Hrvatske stručne i revijalne ronilačke literature, Hrvatski ronilački savez zauzme čelnu ulogu u obuci i zaštiti uvjeta rada profesionalnih ronilaca i brigu o rekreacijskim tehničkim ronjenjima.

Prijava

Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Traži